Μεγάλα μέσα και τακτικές του "στρατηγού" Gifford


Της Δήμητρας Μαζαράκη


Rufus Gifford


Ο RufusGifford είναι νέος, όμορφος και επιτυχημένος. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω πριν μερικά χρόνια, όταν υπηρετούσα ως Γραμματέας Επικοινωνίας στην Πρεσβεία στην Ελλάδας στην Κοπεγχάγη.

Ο κ. Gifford, ο οποίος άρχισε την καριέρα του ως χολιγουντιανός παραγωγός, υπήρξε διευθυντής οικονομικών κατά την εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του το 2012, πόστο που του εξασφάλισε και την πρεσβευτική θέση στη  Δανία από το 2013 έως το 2017.

Ως επαγγελματίας της επικοινωνίας, ειλικρινά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί σαν τον κ. Gifford που να έχουν ασκήσει τόσο επιτυχημένα τη δημόσια διπλωματία με σκοπό την αύξηση της ήπιας ισχύος της χώρας τους.


Η δημόσια διπλωματία αφορά στην επιρροή που έχει η δημόσια συμπεριφορά στη σύλληψη και εκτέλεση δράσεων εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβάνοντας όψεις της διεθνούς πολιτικής, πέραν της παραδοσιακής διπλωματίας. Μεταξύ άλλων, αφορά στον  επηρεασμό της κοινής γνώμης μιας ξένης χώρας, στη διασύνδεση ιδιωτικών ομάδων και συμφερόντων της χώρας με αυτά των άλλων χωρών, στην καταγραφή της επίδρασης των διεθνών σχέσεων, της επικοινωνίας και των ανταλλαγών στον σχεδιασμό της εθνικής πολιτικής.

Η δημόσια διπλωματία συνδέεται με τη στρατηγική επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις. Για την άσκησή της χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός και στρατηγικές τακτικές, σωστή επιλογή μέσων, κατασκευή μηνυμάτων και αφηγημάτων, ανεύρεση πόρων, εναλλακτικά σενάρια, καθορισμός στόχων, ανάλυση καταστάσεων και ανάλυση κοινού.

Η δημόσια συμπεριφορά του κ Gifford κατάφερε να κάνει την κοινή γνώμη της Δανίας να τον λατρέψει. Εκτός του έμφυτου χαρίσματος της επικοινωνίας, έμαθε τη  δανική γλώσσα, συμμετείχε σε όλες τις κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις δίπλα στους Δανούς πολίτες, παντρεύτηκε τον σύντροφό του Stephen στο Δημαρχείο της Κοπεγχάγης, ταξίδεψε και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της δανικής επικράτειας, μίλησε σε πανεπιστήμια, σε τοπικές εκδηλώσεις. Με λίγα λόγια ήταν παντού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν παρούσες σε ό,τι καλό και όμορφο συνέβαινε στη Δανία.

Συμμετοχή στο τρίαθλο στην Κοπεγχάγη
Τελετή παράδοσης διαπιστευτηρίων στη Βασίλισσα της Δανίας μαζί με τον Stephen

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε  ένα είδος φρενίτιδας των Δανών προς το πρόσωπό του, με αποκορύφωμα τη δημιουργία εκπομπής reality της κρατικής τηλεόρασης της χώρας, με τίτλο “I am the Ambassador”,  με πρωταγωνιστή τον ίδιο και θέμα τη ζωή του και τη δράση του, κάτι που φαντάζομαι ότι δεν έχει προηγούμενο για έναν διπλωμάτη.



Αποκαλώ τον κ. Gifford  «στρατηγό» της επικοινωνίας και της δημόσιας διπλωματίας γιατί κατάφερε να δημιουργήσει ένα πολύ επιτυχημένο στρατηγικό αφήγημα γύρω από το πρόσωπό του και τη χώρα του.

Στη σύγχρονη εποχή, η επικοινωνία έχει πολλές μορφές και τα στρατηγικά αφηγήματα λειτουργούν ως πηγές ισχύος. Σύμφωνα με τους Roselle, Miskimmon&O’Loughlin (2014), ο πολιτισμός ή οι αξίες που ενυπάρχουν στον δημόσιο τομέα σε συνδυασμό με τις δημοκρατικές αξίες και την ελευθερία του λόγου δημιουργούν ήπια ισχύ. Ένα αφήγημα έχει τη δύναμη να εξηγήσει πώς η επικοινωνία, η πειθώ και η επιρροή λειτουργούν στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και μέσα από τη μελέτη τους γίνεται κατανοητός ο τρόπος με τον οποίον οι πολιτικοί δρώντες κατασκευάζουν στρατηγικά αφηγήματα και πώς αυτά επιδρούν στην κοινωνία και σε αυτούς τους ίδιους.

O κ. Gifford συνειδητοποίησε  τη σημασία της ήπιας ισχύος και δεν επαναπαύθηκε στην ήδη υπάρχουσα αμερικανοφιλία των Δανών σπαταλώντας τον χρόνο του μόνο σε ανούσιες δεξιώσεις των συναδέλφων του. Έγινε ένα με την κοινωνία και προώθησε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας του με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Well done Mr. Ambassador!

Σχόλια