QWERTY: έξι γράμματα, μια ιστορία επιτυχίας

Της Λίνας Μυλωνά






“The best brands are built on great stories”
Ian Rowden
Chief Marketing Officer, Virgin Group





Υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία πίσω από τα γράμματα  QWERT και Y που αποτελούν τα πρώτα έξι γράμματα του πληκτρολογίου, ενώ όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τοποθετημένα με αλφαβητική σειρά! Η διάταξη αυτή σχεδιάστηκε επίτηδες για να ΜΗΝ γράφουμε γρήγορα.


Στην αρχή οι πρώτες γραφομηχανές παρουσίαζαν πολλά προβλήματα, επειδή μπλόκαραν συνέχεια τα γράμματα και «κολλούσαν», εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων. Έτσι, ο Latham που κατασκεύασε την πρώτη γραφομηχανή το 1868 στις ΗΠΑ,  ανακάτεψε τα γράμματα, τα τοποθέτησε σε τυχαία σειρά βάζοντας τα πιο χρησιμοποιούμενα γράμματα όσο πιο μακριά γίνονταν μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα ήταν το πληκτρολόγιο «QWERTY» (προφέρεται «κιουέρτι»).



Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο επιμένουν να το χρησιμοποιούν παρόλο που η διάταξή του στηρίχθηκε σε ένα μηχανικό πρόβλημα της εποχής. Βασικά το έχουν συνηθίσει και όποιες προσπάθειες έγιναν έκτοτε να αντικατασταθεί που υπόσχονταν περισσότερη ταχύτητα και εργονομία, κανένα  πληκτρολόγιο δεν μπόρεσε να επισκιάσει την επιτυχία του «QWERTY» η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα…







Σχόλια